Kalajoki, Kultakala

16.10.2004, 0:00  |  Keikkapäiväkirja

Aki Tykki: Joskus käy niin, että bändi myydään ihan väärään paikkaan ja/tai aikaan johonkin keikalle. Tänään oli sellainen päivä. Kultakala on baari, jossa ilmeisesti a) käy äärimmäisen harvoin bändejä ja b) ne on yleensä tanssiorkestereita. Kanta-asiakkaiden keski-ikä on arvaten roimasti yli 50:n, joten ihan emme ehkä kohderyhmäämme tällä keikalla tavoittaneet. Lisäjännitystä tähän keikkaan toi se että Kulju ja Kanttori olivat jossain muissa hommissa, eli ”varamiehillä” mentiin. Vetku hoiti roudausta niin kuin aina, mutta miksauksesta vastasi nimenvaihtajaorkesteri Maj Karman Häiriö Piirinen ja valoja rätkytti Orjatorin mies nimeltä Lamppu Laasanen. Ja hyvin hommansa hoitivat, ei siinä midis.

Ahistus alko jo soundcheckin aikaan kun joku paikallinen 70+v äijä alko huutelemaan kannustushuutoja kuten ”Hiljempaa!”, ”Haistakaa vittu!”, ”Menkää vittuun täältä” ja ”Eikö niitä perkeleen kitaroita voi virittää kotona kun tänne kerta pitää keikalle tulla!”. Tippa linssissä ja kurat housussa siinä sitten soitettiin pari biisiä että saatiin kuuntelu ja saliääni johonkin kuosiin. Sitten luikittiin kiireenvilkkaa bussiin ja bussilla majoitukseen eli sinne jonnekin Hiekkasärkille semmoseen mökkiin.

Vaikka baari olikin meille ihan väärä, majoitus oli kuitenkin juuri passeli. Se mökki oli itseasiassa paritalo, jossa oli neljä sänkyä kummallakin puolella kahdessa eri huoneessa plus semmonen oleskelutila jossa oli oikein telkkarikin. Ja vielä kahdessa kerroksessa koko hoito. Ja saunatkin oli molemmilla puolilla. Oikein mukava paikka oli ja kerrassaan keljutti kun ei ollu kesä kun ei tarennu ulkona olla. Kiva ois ollu kyrsät grillata pihan grillikatoksessa mutta eihän semmosta nyt voinu ees harkita kun lämpötila oli jossain nollan tuntumassa ja miehet krapulassa.

Keikalle siitä sitten kuitenkin oli lähdettävä vaikka suoraan sanottuna ei olis huvittanu yhtään. Lähinnä pelotti. Ja baarille kun tultiin niin eihän siellä ihmeemmin sitä väkeä ollut vähän niin kuin odoteltiinkin. Kympin lipunhinta (plus narikka 1,50) on aika suolanen lasku kun ollaan paikassa, johon kukaan ei oikeestaan meitä halua. Takahuoneeseen juomaan vähän rohkaisevia ja odottamaan aloitusta.

Kymmenen minuuttia ennen keikkaa joku kävi lyömässä etuoven lasit sisälle. Tai heittämässä jollain, ei otettu sen tarkemmin selvää. Eikä auttanu paljoa siihen pelotukseen tuo sattumus. Ja kun bäkkäri oli jossain narikan takana kuultiin sieltä ”rohkaisevia” kommentteja ihmisiltä kuten ”No en oo kyllä ennen kymppiä tähän baariin maksanu!” ja ”Bändi se vie saatana nämäkin!”. Apua! Olis pitäny olla sikajurrissa niin ei ois ahistanu niin paljoa. Tein pikaisen päätöksen jättää pilottilasini tällä kertaa takahuoneeseen.

Kiukulla sitä vaan sinne lavalle sitten mentiin soittamaan. Onneksi paikalla oli kokonaista kolme (3) kpl meidän faneja, joista kaksi oli oikein lavan edessä. Eikä sieltä sitten loppujen lopuksi kukaan mitään pulloja heitellyt vaikka koko ajan silmä kovana nurkkapöytiä tähyilin että koska pitää heittää maihin. Ja muutamien biisien (mm. Sinä ja Kaupunki täynnä ihmisiä) siinä kävi vähän muitakin heilumassa siinä lavan edustalla. Ja joku kävi toivomassa Hanoi Rocksia kesken jonkun biisin.. Mutta joka tapauksessa keikasta selvittiin hengissä, eli paremmin kuin etukäteen pelättiin.

Keikan jälkeen norkoiltiin takahuoneessa baarin sulkemiseen asti ja tilanteen rauhoituttua luikittiin taas bussilla majoitukseen. Itse valvoin koko yön meidän dokumenttikuvaajan Jaskan kanssa puhuen bändisoiton kauheudesta. Aamulla lähdettiin jo joskus kahdeksan aikaan kohti Loimaata, josta edelleen Helsinkiin henkilöautolla.

Ja nämä rällyytettiin yleisön toiveista huolimatta:

1. Omatunto
2. Tanssi
3. Älä huuda
4. Hitaasti
5. Linnusta sammakoksi
6. Pahoille teille
7. Odotat
8. Sinä
9. Pois Kalliosta
10. Kaupunki täynnä ihmisiä
11. Mulla menee hyvin

Kommentoi