AH Haapasalo

Kitara, laulu

Minä ja musiikillinen esihistoriani

Hei. Olen AH Haapasalo, Happoradion kitaristi, 70-luvun puolivälissä syntynyt Vantaalainen. Nuoruuteni olen kasvanut Varsinais-Suomessa Loimaalla.

Ennen liittymistäni Happoradion harmaisiin vuonna 2003, olin jo ehtinyt tutustua bändiin äänittäessäni sen levytyssopimukseen johtaneet kaksi demoa. Pojat olivat siis minulle jo ennestään tuttuja, Markku eritoten. Pikkupoikina nimittäin soitimme yhdessä DeFrostin kanssa The Traitors -nimisessä mahtavassa pop-orkesterissa. Hienoin muistoni Traitorsin ajoilta on, kun pääsimme ensimmäistä kertaa studioon. Akaan Mr -studiossa purkitimme neljän omasta päästä keksityn kappaleen demonauhan. Se oli jotain 80-luvun loppua se.

Oma bändihistoriani oli alkanut jo kuitenkin muutamaa vuotta aiemmin, viidennellä luokalla. Olin juuri saanut ensimmäisen kitarani, punertavan pirunsarvisen SG-kopion, italialaisen Ekon. Sillä sitä sitten vedeltiin yhdessä Poor Seamus -yhtyeen rumpalin, Jarkon, kanssa autotallissa biisejä Toivotaan toivotaan ja See you later alligator ja luultiin että oltiin kovia.

Sävellys- ja runosuonet alkoivat kukkia yläasteella. The Traitors oli vielä ehkä hieman hakemista, vaikutteita sävellyksissä saattoi kuulla aina Glen Medeiroksesta Dioon. Bändin hajottua ja Markun muutettua Joensuuhun, vaihtui kieli suomeen ja syntyi Seurakuntapuutarhuri. Yhtye kaivoi vaikutteita mm. Ismo Alangon ja CMX:n, sekä monen kivan tuomiopäivän metallia soittavan yhtyeen tuotoksista. Seurakuntapuutarhurin kulta-aika oli varmaan joskus 90-luvun puolivälissä. Sittemmin kun jengi hajaantui opiskelemaan ympäri Suomea, homma jäähtyi, muttei kuitenkaan jäätynyt. Bändi oli nimittäin vielä jotenkuten olemassa (tosin nimellä Temp) kun Markku pyysi minua humalapäissään Happoradioon.

Olin osallisena myös Demigod-nimisessä, pari levyä tehneessä pitkän linjan metallipumpussa ensin kitaristina, sitten laulajana ja äänittäjänä. Keikkoja tehtiin ihan ulkomaita myöten. Demigod on edelleen hengissä ja julkaisi juuri uuden levyn.

Soittoa ja teoriaa olin opiskellut musiikkiopistossa koko nuoruuteni, mutta lukion jälkeen päätin, että äänittäminen kiinnostaa minua kuitenkin ehkä kaikkein eniten. Opiskelin alaa pari vuotta ja pistin
oman firman pystyyn loppuvuodesta -98 Turkuun. Nykyään Helsingissä sijaitsevassa Popstudiossa on sen jälkeen äänitetty pirun monta metallilevyä, vielä useampi demo ja mm. uusin Happoradio ja monet Melkein vieraissa – tribuutti Leevi and the Leavingsille -levyn kappaleista.

Rooli Happoradiossa

Sävellän Happoradion biisit yhteistyössä Akin kanssa. Käytännössä kyhäämme keskenämme tai yhdessä läjän kitarariffejä ja melodianpätkiä, jonka jälkeen yritämme koota niistä kokonaisen taideteoksen. Joskus se onnistuu, usein ei.
Tuotantovastuu jakautuu myös minun ja Akin harteille. Luonnollisesti studiossa vastuu ääniteknisissä asiossa on minulla. Kuten myös keikoilla, jos Porin pa-orjat eivät ole maisemissa. Onneksi näin ei
enää nykyään juuri tapahdu.

Elämä Happoradion ulkopuolella

Vapaa-aikani kuluu kausiluontoisesti innostuksen tasosta riippuen studiossa näpertelyyn, sohvalla makoiluun tai jonkun uuden asian suunnitteluun. Mielekkäitä suunnitteluasioita ovat esim. auton vaihto,
ulkomaan matka ja studion kaluston mahdollinen uusiminen.

Urheillakin olen vielä silloin tällöin yrittänyt, lähinnä sulkapalloa. Jos omaisin aavistuksen enemmän viitseliäisyyttä, harrastaisin jalkapalloa. Liian usein liikunta-aktiviteetit kuitenkin jäävät mölkkymatsiin.

Oma musiikkimaku

”Karvat nousee pystyyn” -mittarin mukaan parhaat suomalaiset viime vuosilta ovat PMMP ja Pariisin kevät. Samalla mittarilla ulkolaisista mainittakoon Carpark North ja Mew.

Pakollisen KISSWASPMÖTLEYCRUETWISTEDSISTER -vaiheen jälkeen ehdottomasti kovin juttu oli Nirvana ja on varmasti sitä vieläkin. Maailmani muuttui kun näin ja kuulin ensimmäistä kertaa MTV:ltä Smells like teen spirit -videon.

Kautta aikain eniten elämääni vaikuttaneet kotimaiset ovat todennäköisesti Hassisen kone, Sielun veljet, Kolmas nainen ja CMX. Ulkomaiset varmaankin Nirvana, Depeche Mode, Katatonia, Radiohead ja Kent.

Kommentoi

 1. Tommi Lahesta

  Ensinnäkin, kiitos Sibbetalon keikasta. AH mikä on sun suosikkibiisi Deppareilta? Kiitos nimmareista myös. Terveisin Tommi ( se kaveri Deppari paidassa)
  PS. Kiitos että ette soittaneet liian kovaa siellä konserrtisalin puolella, siellä ääni menee helposti puuroksi hyvän akustiikan vuoksi kaiketi. Soundit oli kohdillaan sielläkin kuten Finlandia-Klubin puolellakin on ollut.

  • Aki | Kiitos! Meijän Kulju on rautainen miksaaja! Kirjuuttelen AH:n vastauksen jahka se kertoo sen. EDIT: AH kertoi että In Your Room on suosikkinsa.

 2. tintstints

  eihä AH polta? :DD sori aika random, mut pakko.. :) Kiitti Konneveden keikasta! :DD

 3. Vivianna

  AH:lla on vielä parempi musiikkimaku kuin Akilla. Ilmankos sävellykset lähtee meikäläiselle, aika herkkua! Glenn Medeiros on hauska pikku anekdootti kaikille kasari-kidseille :) Samaa mieltä Smells Like Teen Spiritistä! On muuten nähtynä CMX:n alkuaikojen keikka silloisen tuttavan innoittamana, oli vähän turhan HC:tä meikän makuun, mutta naurattaa näin jälkikäteen… Terkut Jannelle! :)

 4. Anne

  AH:lta on pitänyt kysellä ihan itseltään, joten välitäpä Aki tämä AH:lle ja kerro mitä vastasi!
  AH: ootko ikinä nähnyt tota Nirvanaa livenä? Meinaan mun on ihan pakko brassailla ja elvistellä, että sen ainoan kerran elämässäni kun olen Ruisrockissa ollut, niin oli nimenomaan Nirvana herran vuonna 1992. Heitä en ole tavannut, vaikka noita ulkolaisia starojakin tuli parikymppisenä tavattua (Skid Row ja Extreme), kun notkuttiin Hakaniemessä rotvallin reunalla siinä Strandin edessä. Täytyy sanoa, että Jumalan kiitos siihen aikaan ei ollu näitä kännykkäkameroita eikä tainnu olla 7Päivää-lehteä, huohh… Oli nekin aikoja..!
  Turku on todellakin huomattavasti mainettaan parempi kaupunki, olenhan minäkin sieltä alunperin ;-) Akihan sanoi radiossa AH sinunkin olevan turkulainen. Wii!

  • Aki | Satun tietämään että AH näki Nirvanan samaisella Ruisrockin keikalla kuin sinäkin! Ja sen että hän on syntynyt Turussa mutta muuttanut ihan penskana jo Loimaalle.

 5. milla

  Moi AH !
  En tiedä miten usein sä luet näitä sulle tulleita viestejä. mutta ajattelin lähestyä sua kun mun piti kertoa terkkuja
  ” Hikiset terkut AH :lle Doom Unitilta ” . näin DOOM UNITIN Wanajalla ,niin juteltiin siinä , ja ne kehui miten huippu sä oot.. <3
  nähdään.. vastaa mun viestiin.. että tiedän ,että terkut on luettu

  nähdään raas :)

 6. milla

  Moi AH !

  En tiedä miten usein sä luet näitä sulle tulleita viestejä. mutta ajattelin lähestyä sua kun mun piti kertoa terkkuja

  ” Hikiset terkut AH :lle Doom Unitilta ” . näin DOOM UNITIN Wanajalla ,niin juteltiin siinä , ja ne kehui miten huippu sä oot.. <3

  nähdään.. vastaa mun viestiin.. että tiedän ,että terkut on luettu

 7. pullopostia

  Kiitos..

 8. SeppoMetal

  Tilasin äsken kaksi lippua ilosaarirokkiin. Siellä soittaa Pertti Kurikan Nimipäivät yhtye. Toivottavasti nährään.

 9. Susan

  Heissan Loimaan kaupungin osasta Mellilä,

  On ollut hienoa kuulla ja nähdä kuinka hienosti teil mennöö.. Kaikkea hyvää ja menestystä !!!t. Susan (alias nuokkritäti)
  Siis terveisiiiiiiii

 10. Malla

  Olet aivan ehdottamasti numero yksi! <3 Vahva kilpailija omalle miehelle… ;) Kiitos mahtavasta Finlandiaklubin keikasta… Oli eka keikka ja ehdottomasti EI viimeinen minkä tulen teiltä näkemään!

Tulevat keikat

2021

30.07. RAASEPORI, Raasepori Festivaali
31.07. PORIPorispere

05.08. TAMPERE, Satamaravintola Kaisla
06.08. SAVONLINNA, Saimaa Hehkuu
07.08. JÄMSÄ, Akuliinan Kesäfestarit
08.08. KOUVOLA, Ankkapurhan Puistokonsertti
13.08. OULU, Koiteli Elää
14.08. ESPOO, Tagi On Pop
20.08. JOENSUU, Ilosaari [Itä-Suomessa tuulee –juhlakeikka]
21.08. SEINÄJOKI, OmaSP Stadion (Stadion Fest)
27.08. HYVINKÄÄ, Red Carpet Festival
28.08. KAARINA, Saaristo Open

18.09. TBA, Yksityistilaisuus
22.09. ESPOO, Kulttuurikeskus [Majakka–konserttisalikiertue] [LIPUT***
23.09. JÄRVENPÄÄ, Järvenpää–talo [Majakka–konserttisalikiertue] [LIPUT***
24.09. TURKU, Logomo [Majakka–konserttisalikiertue] [LIPUT***
25.09. PORI, Promenadisali [Majakka–konserttisalikiertue] [LIPUT***

01.10. JOENSUU, Carelia–sali [Majakka–konserttisalikiertue] [LIPUT***
02.10. KUOPIO, Musiikkikeskus [Majakka–konserttisalikiertue] [LIPUT***
03.10. KOKKOLA, Snellman–sali [Majakka–konserttisalikiertue] [LIPUT***
06.10. HELSINKI, Aleksanterin teatteri [Majakka–konserttisalikiertue] [LIPUT***
07.10. MIKKELI, Mikaeli [Majakka–konserttisalikiertue] [LIPUT***
08.10. OULU, Madetojan sali [Majakka–konserttisalikiertue] [LIPUT***
09.10. KAJAANI, Kaukametsän sali [Majakka–konserttisalikiertue] [LIPUT***
10.10. YLIVIESKA, Akustiikka [Majakka–konserttisalikiertue] [LIPUT***
13.10. TAMPERE, Tampere–talo [Majakka–konserttisalikiertue] [LIPUT***
14.10. LOHJA, Laurentius–sali [Majakka–konserttisalikiertue] [LIPUT***
15.10. JYVÄSKYLÄ, Paviljonki [Majakka–konserttisalikiertue] [LIPUT***

 

*** Viimeisimmät muutokset!